Kaktüs Bakımı

KAKTÜS BAKIMI

 
   Kaktüs görselliğinin aksine canlıları, çiçekleri ve çiçek sonrası meyveleri ile cezbeder Eskiden kaktüs denildiğinde sadece dikenli ve can yakan bitki olarak bilirdim. O zamanlar etrafımda tek çeşit vardı ve dışarıda bakıldıkları için biçimsiz ve çiçeklerini görmezdik. Zaman ilerledikçe kaktüslerin dikenlerinin arasından nasıl muhteşem güzellikte çiçekler açtığına bizzat şahit oldum. önceleri küçük çiçekleri çok hoşuma gitmişti, tâki büyük çiçekli açanları görene kadar ve aşık oldum. Artık kaktüs alırken büyük çiçek açan olmasına özen gösteriyorum.





    Kaktüslerin güzellikleri anlata anlata bitmez, bakım konusuna değinmek istiyorum biraz.

    Nisan ayının 2. haftası ile mayıs ayının ilk haftasına kadar olan sürede ilk sulamalar spreyleme tarzı yapılır. Uzun bir süre susuz kalan bitkilere sulama bir anda yapılması bitkinizin geleceğini tehlikeye sokacaktır, bu yüzden ilk bir kaç sulama spreyleme yapılır. İlk birkaç sulamadan sonraki sulamalar yağmur yada saf ( akü yada klima suyu ) su kullanmalısınız (çeşme suyunda kireç oranı fazla olmasından dolayı bitkinize zarar verebilir) . Sulama yaparken en ideal sulama yöntemi su dolu bir kaba kaktüsünüzü koyarak suyu saksı altından emerek sulamaktır. Bu şekilde kaktüsünüz hem saksı geneline daha hızlı kök salacak hemde fazla susuz kaldığı zamanlarda oluşan geçirimsiz keseklerin tamamı su ile normale dönecektir.Normal sulamaya başladığınız andan itibaren düzenli olarak her ay düzenli olarak dengeli gübre (  15.15.15 veya 20.20.20 )  verebilirsiniz.
   Kaktüs bakımında en önemli etkenlerden biri güneştir. Eğer eviniz kaktüs için yeterli güneş almıyorsa kaktüs bakmanız ileride hayal kırıklığı oluşturabilir. Kaktüs ne kadar güneş olursa o kadar güzel gelişir ve bu gelişmeye bağlı olarak çiçek canlılığı sayısı ve miktarı artar. Bu yüzden güneş olmadan kaktüs yetiştiriciliği neredeyse olmamaktadır. 
   Açan çiçeklerden sonra eğer tozlama yapıp tohum almayacaksanız, solan çiçeklerinizi dikkatli bir şekilde bitkinizden ayırabilirsiniz. Bunun faydası çiçeğe giden enerjinin varsa diğer çiçeklere yoksa bitki bünyesinde kalmasına yardımcı olursunuz. 
   Havaların soğumaları ile kaktüslerinizi ısıtılmayan ama çok düşük sıcaklara maruz kalmayacak alanlara yerleştirmelisiniz. Kaktüsleri soğuk havada kaldıkları zaman yazın güzel çiçeklerini gösterirler. Kısacası çiçek için soğuk hava şart. Bu demek değildir ki, kaktüsleri dışarıda karın altında yada +5 derecenin altında bırakın. Bazı çeşitler -8 lere dayansa bile bu riske edilecek bir durum olmayabilir. Isıtmasız bir odada ısıtılmayan bir serada olabilirler. Unutmadan son olarak sonbahardan nisan ayına kadar kaktüslerinize su vermemeniz çok önemli aksi halde üzücü durumlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.... Kaktüs toprağının nasıl bir özellikte olması konusuna yakında değineceğiz...

Saygılarımızla










IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.